Chianti Classico

Facebook
Twitter
LinkedIn

De Chianti Classico is een bekende Italiaanse rode wijn uit het wijngebied Chianti. De afgelopen jaren heeft de Chianti Classico zich ontwikkeld tot een wijn van topkwaliteit. Chianti was vooral bij ons bekend om de in rieten manden verpakte flessen. De wijn kende in zijn beginjaren een mindere kwaliteit.

De wijnproducenten hebben echter een serieuze inhaalbeweging gedaan wat de kwaliteit alleen maar ten goede gekomen is. Lees snel meer over deze topwijn.

Het Chianti wijngebied

De Chianti Classico kent zijn oorsprong in Chianti. Het is een wijnregio in het Noordwestelijke binnenland van Italië tussen Firenze, Arezzo en Siena die zich uitstrekt over 70 000 ha. De ondergrond van het wijngebied is er zeer rijk en bestaat uit kalk en verschillende mineralen. De wijngaarden zijn vaak aangeplant op steile hellingen, wat het oogsten er niet gemakkelijker op maakt. Daardoor gebeurt de wijnoogst nog vaak manueel.

Het keurmerk van Chianti Classico

Niet elke Chianti wijn is een Chianti Classico. Enkel een wijn geproduceerd in de volgende gemeenten komt in aanmerking om de naam Chianti Classico te dragen: Castellina, Gaiole, Greve, Radda, Barberino Val d’Elsa, Castelnuovo Berardenga, Poggibonsi, San Casciano en Tavarnella.

Bovendien hebben een Chianti en Chianti Classico hun eigen productiezone, -processen en kwaliteitsnormen. Het zijn dus 2 afzonderlijke appellaties.

Een Chianti wijn uit bovengenoemde regio krijgt de toevoeging Classico wanneer het aan strikte D.O.C.G. (= Denominazione di Origine Controllata e Garantita) kwalificaties voldoet.

Er is een keurmerk, dat sinds 1963 in het leven geroepen is, om de kwaliteit van wijnen voor wijndrinkers herkenbaar te maken. Het keurmerk is te herkennen aan het label met de zwarte haan, de Gallo Nero.

Zo gelden strikte regels voor de druiven waarmee Chianti Classico wordt gemaakt. De wijn moet voor minstens 80% uit Sangiovese bestaan. Andere rode druiven, mogen maximaal 20% van de blend vertegenwoordigen. De rode druiven waarmee mag worden aangevuld zijn Canaiolo nero, Colorino, Cabernet Sauvignon, Merlot of Syrah. Aanvullen met witte druivenrassen is verboden.

De kwaliteitsklassen van Chianti Classico

Alle producenten die lid zijn van de D.O.C.G. beslisten samen drie kwaliteitsniveaus in het leven te roepen: de Annata, de Riserva en de Gran Selezione.

Chianti Classico (Annata)

De Chianti Classico moet minimaal 12 maanden verouderen en het alcoholpercentage moet minimaal 12% zijn. Onze suggestie: Chianti Classico Al Limite, een diepe, robijnrode wijn met fruitige en florale aroma’s. Ideaal bij rode vleesgerechten, grillades, pasta’s en salades.

Chianti Classico Riserva

De Chianti Classico Riserva moet minimaal 24 maanden verouderen waarvan minstens 3 maanden op fles. Het alcoholpercentage bedraagt minstens 12,5%. Onze suggestie: Chianti Classico Riserva Monsenese 2015 is een absolute topper uit Toscane. Gedurende 18 maanden is deze wijn veroudert in Franse eiken vaten en daarna nog minstens 12 maanden in de fles. Met zijn diepe rode kleur, stevige smaak, zachte tannines en kruidige aroma is deze wijn de ideale begeleider van rode vleesgerechten en kaasschotels.

Chianti Classico Gran Selezione

In het Palazzo Vecchio, werd in februari 2014 de Gran Selezione gepresenteerd. De Chianti Classico Gran Selezione moet minimaal 30 maanden verouderen waarvan minimaal 3 maanden op fles en het alcoholpercentage moet minimaal 13% zijn. De druiven mogen enkel afkomstig zijn van het producerende wijndomein, er zijn dus géén aangekochte druiven toegelaten. Onze suggestie: Chianti Classico Salivolpe Gran Selezione 2012, een andere topwijn die perfect past bij rode vleesgerechten en kaasschotels. Deze wijn wordt gekenmerkt door een intens aroma van rood en zwart fruit. De afdronk is lang en intens. Bovendien heeft deze wijn een lang bewaarpotentieel.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INTERESSANTE WEETJES EN PROMOTIES

Blijf op de hoogte