Wildgerechten, welke wijn bij welk gerecht?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

In oktober start traditioneel het wildseizoen. Over het algemeen zijn dit rijke maaltijden waar ook een stevige wijn bij hoort. Maar er bestaan ook fijnere/ lichtere wildsoorten, waar een elegante wijn bij past. Een fazant en konijn zijn fijner en lichter van smaak dan bijvoorbeeld everzwijn.

Wildgerechten, welke wijn bij welk gerecht?

Passende wijnen voor bij wild hebben doorgaans elegante, fijne tannines en de smaak van rijp fruit, zoals rode en zwarte bessen, gecombineerd met een zekere kruidigheid. Er kunnen ook krachtige wijnen geserveerd worden bij wildgerechten met een stevige kruidigheid en mooie versmolten tannines.

Het is heel belangrijk dat de tannines bij de wijn mooi versmolten zijn met de wijn zelf. Sterke tannines kunnen een verfijnd wildgerecht sterk overstemmen en ervoor zorgen dat de smaak droog en scherp overkomt.

Het stuk wild op je bord is het belangrijkste ingrediënt bij de keuze van de juiste wijn. Maar met garnituren kan je de wijnkeuze echter wel beïnvloeden. Als je kiest voor compotes en warme bessen in een appel, moet hier een fijnere, zachtere wijn bij geserveerd worden. Kies je echter voor sterk doorsmakende seizoensgroenten zoals witloof, aardpeer of champignons dan mag er een stevigere, meer kruidige wijn bij geserveerd worden. Wil je bijvoorbeeld toch graag een wat lichtere en frissere wijn drinken bij een krachtige everzwijnrug? Kies dan voor een frisse groentegarnituur.

Soorten wild

Wild kan onderverdeeld worden in 2 groepen, namelijk vederwild en pelswild.

Vederwild

Onder vederwild verstaan we fazant, duif, patrijs en eend.

Gerookte eendenborstfilet met vijgensalade
Gerookte eendenborstfilet met vijgensalade

Doorgaans worden er fijnere wijnen geserveerd bij dit type wild.

Fazant is één van de fijnere wildgerechten, is ook meer wit vlees, en dus past er ook eerder een elegante wijn bij, dit mag zelfs een iets oudere wijn zijn, omdat de tannines dan mooi versmolten zijn met de wijn. Bijvoorbeeld een lichtere Côte de Beaune zoals Savigny Les Beaune 2016 van Joseph Drouhin of een Rioja Covila Crianza 2017.

Bij patrijs en eend passen ook lichtere wijnen zoals Bourgogne wijnen zoals een Volnay van Domaine Creusefond of een elegante zuidelijke Côtes du Rhône Vinsobres van Domaine Constant Duquesnoy.

Pelswild

Onder pelswild verstaan we konijn, haas, ree, hert en everzwijn.

Hazerug met braambessensaus en pommes duchesse
Hazerug met braambessensaus en pommes duchesse

Voor dit type wild past een uitstekende combinatie van zachte tannines, rijp fruit met daarbij een stevige kruidigheid.

Een rijkere Rioja zoals Covila Reserva 2015 of een Chianti Classico Riserva Monsenese passen hier zeker bij.

Voor bij zwaarder lopend wild zoals everzwijn en rijkere gerechten zoals wildragout past bijvoorbeeld een Châteauneuf du Pâpe van Roger Sabon of een Valpolicella Ripasso van Bertani.

Covila Crianza - Rioja - 2017

7.40

Covila Reserva - Rioja - Covila 2015

11.40

Vinsobres - Domaine Constant-Duquesnoy - Côtes du Rhône 2016

13.50

Valpolicella Ripasso - Bertani - Veneto 2016

15.70

Chianti Classico Riserva Monsenese - San Leonino 2015

18.60

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INTERESSANTE WEETJES EN PROMOTIES

OPENINGSUREN

Maandag:
09u30 – 12u30 en 13u30 – 19u00
Dinsdag tem zaterdag:
08u30 – 12u30 en 13u30 – 19u00
Zon- en feestdagen:
Gesloten

Wij zijn open op zondag 13, 20 en 27 december 2020. 

Telkens van 10u-12u  14u-18u

CONTACTGEGEVENS

Vlaanderenstraat 110 – 9000 Gent
Parking: Kuiperskaai 31
Tel: +32 9 225 00 36
E-mail: info@vandenbussche-wines.be

BTW: BE 0432 039 087

VOLG ONS

Blijf op de hoogte