Lente, zomer, herfst of winter, op barbecueën staat tegenwoordig geen seizoen meer. Elke gelegenheid is dan ook goed om de barbecue aan te steken en je favoriete stuk vlees of vis op de grill te leggen. Om het helemaal compleet te maken, kies je voor een aangepaste wijn bij je BBQ vlees en start je met een verfrissend aperitief. Hier leest u alvast onze suggesties van welke wijn bij welk vlees past en de ideale aperitief voor een geslaagde barbecue.
Wijn als starter van een heerlijke BBQ
We starten een BBQ graag met een verfrissend aperitief. Wit, rosé of schuimwijn, het kan allemaal. Voor een optimale stimulatie van de smaakpapillen en eetlust, kiest u het best voor een schuimwijn.
Onze suggestie is de Crémant d’Alsace, een schuimwijn met een verfijnde smaak en fijne pareling die het niveau van vele champagnes haalt. Eentje om mee uit te pakken bij je gasten.
Welke wijn bij welk BBQ vlees
Of je nu kiest voor vis, hamburgers of een vegetarische optie op de grill, de juiste wijn bij het juiste vlees is onmisbaar. Maar welke wijn past het best bij welk barbecuegerecht? Klassiek zou je denken aan een stevige rode wijn bij rood vlees, een volle witte wijn bij vis en een lichte witte wijn bij een vegetarische gerecht. Toch is er meer onderscheid dan dat alleen.
Bij rundvlees
Een stevige biefstuk, Côte à l’Os of Rib Eye vraagt om een wijn die daar tegenop kan. Kies daarom voor een wijn met een hoge zuurgraad en veel rijpe tannines. De tannines worden namelijk afgezwakt door de doordringende smaak van het vlees. Qua smaak kies je het best voor een wijn met fruitige en kruidige aroma’s. Wijnen met veel Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah dragen de voorkeur.
Onze suggesties: een heerlijke St. Emilion Grand Cru zoals Château Montlisse of de Tannat/Merlot, een kruidige wijn uit Uruguay van het wijnhuis Pisano.
Bij varkensvlees
Sappige spareribs, een stevige pulled pork of een goed krokant speklapje kunnen niet ontbreken op de barbecue. Deze “vettere” vleessoorten gaan goed samen met soepele rondere wijnen. Kies voor een wijn die niet te houterig van smaak is omdat deze al snel te zwaar aanvoelt. Een lichte, frisse, fruitige wijn laat de smaak van het varkensvlees perfect tot zijn recht komen.
Onze suggesties: Een goed glas Primitivo, een Italiaanse rode wijn of een krachtige niet te zoete rosé wijn zoals de Penin Clairet en Tavel.
Bij lamsvlees
De doordringende smaak van een stuk lamsvlees gaat perfect samen met wijnen uit de Médoc-streek. De Médoc wijnen zijn rood en worden gekenmerkt door de Cabernet Sauvignon. Bij lamsvlees kies je, net zoals bij rundvlees, het best voor een wijn met een krachtige tannine.
Onze suggesties: de Château Labadie met aroma’s van rood en zwart fruit en een lichte kruidigheid en de frisse Château Cambon La Pelouse met een finale met veel fruit en wat zoethout.
Wit vlees en gevogelte
Wit vlees en gevogelte hebben een zachte textuur. Daarom worden deze het best gecombineerd met een droge witte wijn. Een witte wijn gemaakt van de Chardonnay druif of een rode wijn van Syrah Druiven geniet onze voorkeur. Deze soorten wijn worden gekenmerkt door hun fruitige en kruidige karakter waardoor je een mooie balans krijgt met het zachte gegrilde vlees.
Onze suggesties: Een frisse witte wijn uit Carcassonne of een elegante Côtes du Rhône Vinsobres van Belgische eigenaar Constant-Duquesnoy.
Vis en zeevruchten
Deze gerechten, zoals bij scampibrochettes, gegrilde forel, vis in papillot, gaan goed samen met frisse, aromatische en smaakvolle witte wijnen. Ideaal is een frisse droge wijn van het Sauvignon-type.
Onze suggestie: Petit Bourgeois, een frisse droge wijn uit de Loire met de typische florale toetsen van de Sauvignon-druif. Ook ideaal om te drinken als aperitief en bij salades.
Welke wijn past het best bij de side dishes?
Naast vlees, vis en gevogelte, kan een frisse salade en/of gegrilde groenten niet ontbreken als side dish. Ook hier kun je jouw wijn perfect op afstemmen. Bovendien zullen deze wijnen in de smaak vallen bij vegetariërs en vegans die de ribbetjes en hamburgers liever overslaan.
Salade
Een heerlijke salade wil niet gedomineerd worden door de wijn. Een frisse, eenvoudige wijn met fruitige aroma’s is de ideale begeleider van een salade.
Onze suggestie: De Grüner Veltliner is onze favoriet voor een salade. Deze harmonieuze volle wijn is licht, droog en verfrissend en bevat aroma’s van perzik, abrikoos, groene appel en tonen van ananas.
Gegrilde groente
Een heerlijke ratatouille of gegrilde groentespiesjes met groenten zoals paprika, aubergine, courgette, enz. afgewerkt met een smaakvolle olijfolie maken de BBQ helemaal compleet. Vooral met een goed glas witte wijn geniet je nog meer van deze gerechten.
Onze suggesties: Met een frisse Sauvignon blanc wijn zit je altijd goed. Deze complimenteert de smaken van de gegrilde groenten. De Petit Clos Sauvignon Blanc Henri Bourgeois uit Marlborough is een droge frisse biowijn met toetsen van tropisch en exotisch fruit.
Om het u nog gemakkelijker te maken hebben we drie pakketten geselecteerd die het altijd goed doen bij de barbecue. Zo kan u zich volledig focussen op de BBQ, de gasten en vooral de gezelligheid.