Rosé wijn, de ultieme zomerwijn

Facebook
Twitter
LinkedIn

Geen zomerdag is compleet zonder een heerlijk glas rosé wijn. De afgelopen jaren zijn we meer en meer rosé gaan drinken. Vroeger waren het vooral vrouwen die er massaal voor kozen, maar tegenwoordig zien we ook meer mannen genietend op een terrasje met hun favoriete rosé. Rosé wijn is er in alle soorten en maten, van fris en droog tot intens en fruitig. In dit artikel nemen we je graag mee in de productie van rosé wijn en de diverse soorten.

De productie van rosé wijn

Het aandeel van rosé wijnen is wereldwijd slechts 10% van de totale productie van wijn. Toch is het een erg veelzijdige wijn die op verschillende manieren gemaakt kan worden.

Een combinatie van witte en rode wijn?

Wie intuïtief dacht dat rosé simpelweg werd verkregen door rode wijn en witte wijn te mengen, zit er helaas naast. Een kleine uitzondering is rosé champagne. Enkel bij het maken van rosé champagne mag rode en witte wijn gemengd worden.

Zo krijg je de kleur van rosé wijn

Rosé wijn wordt grotendeels gemaakt zoals rode wijn, met als cruciale verschil dat het sap niet dagen- of wekenlang met de schilletjes in contact komt, maar gemiddeld slechts enkele dagen. Hierdoor krijgt het sap een bleke- tot dieproze kleur, afhankelijk van de gebruikte druivensoort en de duur van het contact met de druivenschil. Hoe langer de schillen en het sap contact hebben, des te donkerder wordt de kleur en des te krachtiger de smaak van de rosé. De beperkte hoeveelheid tannine in rosé maakt dat hij fris en licht is van smaak.

De belangrijkste druiven die gebruikt worden bij rosé zijn Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Merlot en Gamay.

Een wijn om direct te drinken

Het is niet de bedoeling om rosé wijn te bewaren. Deze wordt namelijk niet beter met ouder worden. Rosé wordt ook quasi nooit verouderd op houten vaten. Hij zou zijn frisheid verliezen als hij ouder wordt. En laat het net cruciaal zijn voor een rosé wijn dat hij fris en fruitig smaakt.

Rosé wijn, diverse soorten voor elke gelegenheid

Rosé kent ontzettend veel soorten en je kunt er alle kanten mee op. Deze wijn kan gedronken worden als aperitief, maar zeker ook bij diverse vis- en vleesgerechten. Er bestaan namelijk diverse soorten rosé. Van hele lichte rosé, de dorstlessers, tot de zwaardere rosé wijnen die doorgaans bij vleesgerechten gedronken kunnen worden.

Hele lichte rosé

Er zijn héél lichte rosé wijnen die bijna het uitzicht hebben van een witte wijn. Dergelijke rosé wijn wordt een GRIS genoemd. Ze worden gekenmerkt door een fijn aroma van rode vruchten, bessen en cassis en een frisse smaak van onder andere pompelmoes, rozen en aardbeien. Deze soort rosé wijn is het ideale aperitief en kan geschonken worden bij lichte voorgerechten.

Onze suggestie: GRIS Côté Plage Cuvée Chichoulet

Lichte rosé wijnen

Lichte rosé wijnen zijn veelal wijnen uit de oudste rosé regio, namelijk de Provence streek. De neus is heel intens en fruitig, wat de wijn ook vol en rijk maakt. Deze wijnen zijn de zomer wijnen bij uitstek omdat ze heerlijk zijn als aperitief, bij een BBQ, salades en visgerechten.

Onze suggestie: Summertime Rose La Gordonne

Krachtige rosé wijnen

Naast de lichte rosé wijnen zijn er ook diverse soorten met een krachtige, volle smaak.

Onze Tavel Rose d’Aqueria is daar een goed voorbeeld van. De Tavel regio is een van de bekendste regio’s waar rosé wordt gemaakt. Al sinds de invoering van het Franse classificatiesysteem in 1936 hebben deze wijnen een AOC status. De wijnen zijn heel rijk van smaak dankzij het vele rode fruit en het krachtige boeket. Ideaal bij een stevige maaltijd.

Ook de Château Penin Clairet uit Bordeaux mag niet ontbreken. Door het lange contact met de druivenschil is dit een heel donkere rosé wijn met een volle krachtige smaakt, met lichte tannines. Ook al is de Clairet veel minder seizoensgebonden dan de klassieke rosé, is deze perfect om te drinken bij BBQ.

Ondertussen ook zin gekregen in een heerlijk glas rosé wijn?
Aarzel niet en ontdek hier ons volledige assortiment aan rosé wijnen.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INTERESSANTE WEETJES EN PROMOTIES

Blijf op de hoogte