Decanteren is het voorzichtig overgieten van oudere wijn in een karaf om het bezinksel te scheiden van de rest. Het bezinksel blijft achter in de fles, terwijl de heldere wijn in de karaf terechtkomt. Het overgieten in een karaf gebeurt best boven een lichtbron, zoals een kaars of een lamp, op die manier kan je zien wanneer het bezinksel begint te komen en je tijdig moet stoppen met overgieten. Voor een oudere fles wijn, is het altijd beter om ze daags voordien al rechtop te zetten, zodat het bezinksel naar de bodem van de fles kan zakken.
Karafferen is het overgieten van jonge witte of rode wijnen in een karaf. De reden hiervoor is dat de wijn nog wat extra zuurstof kan gebruiken. Door de extra zuurstof aan de wijn te geven wordt het normale verouderingsproces versneld en gaat de wijn meer aroma’s en nuances vertonen. Karafferen kan er ook voor zorgen dat de sterke houttoets van jonge wijnen zachter wordt en er meer fruittoetsen verkregen worden. Traditioneel worden vooral jonge, krachtige wijnen zoals Bordeaux, kruidige Côtes du Rhône of stevige nieuwe wereldwijnen gekaraffeerd.